Hva er styringsrente?

Har du fulgt med i nyhetene og hørt begrepet «styringsrente», men undret deg over hva denne renten egentlig betyr og gjør? De fleste skjønner nok at det dreier seg om en slags felles rente som – i navnets rette ånd – styrer økonomien på et vis. Men utover dette er det nok mange som ikke vet hvor viktig det er for den norske økonomien med en styringsrente, og ikke minst med en styringsrente som er tilpasset den økonomiske situasjonen i landet til enhver tid. Her ser vi nærmere på hvordan dette systemet fungerer i praksis.

Sentralbanken setter styringsrenten

Styringsrenten er en slags «felles rente» som gjelder for alle norske banker, og som styres av sentralbanken – Norges Bank. Hver sjette uke bestemmes denne renten, og i skrivende stund har mange nordmenn merket godt på boliglånet at styringsrenten har falt drastisk gjennom de siste årene, på grunn av nedgangen i norsk økonomi (primært på grunn av oljekrisen som begynte i 2015). Styringsrenten er for eksempel gjeldende for hvilke renter de norske bankene kan tilby på sine boliglån og andre typer lån, og derfor vil du merke at boliglånet blir billigere når styringsrenten senkes, og visa versa.

Styringsrenten får økonomien på rett kjøl

Styringsrenten er videre en avgjørende faktor for at den norske økonomien skal holde seg stabil. Enkelt forklart så er styringsrenten nødt til å senkes når arbeidsledigheten øker, og den økonomiske veksten i landet ikke er som forventet. For når renten senkes, så får nordmenn mer penger på konto, ettersom man blant annet betaler mindre i renter på boliglånet. Og når man får mer penger, så bruker man mer penger. Dette vil igjen føre til økt behov for arbeidskraft, og mer penger vil være i omløp. Følgelig forventer man da en vekst i økonomien, og styringsrenten kan justeres gradvis til et mer «normalt» nivå enn hva man har opplevd de siste årene (historisk lavt – under 1%).

Hvis styringsrenten nærmer seg nullrente, altså i praksis ingen pålagt rente fra Den norske bank, så er det et tydelig tegn på at et lands økonomi har negativ vekst, noe som kan gjøre det dyrt å importere eller reise utenlands på grunn av svak valuta.

Historisk styringsrente i Norge

Som du kanskje har skjønt, så er den økonomiske veksten i Norge i skrivende stund svak (2016). Dette gjør at styringsrenten er svært lav, men den har vært vekslende i alle år, og slik må det være. For eksempel så var styringsrenten så høy som 5,32 før finanskrisen i 2008, der den det påfølgende året droppet til 1,75 for å igjen sikre økonomisk vekst. Går vi tilbake til starten av 2000-tallet så var styringsrenten på hele 6,98 i 2001 – noe som førte til langt dyrere boliglån enn hva man har i dag.

Og for å ikke snakke om 90-tallet, da rentene på boliglån var skyhøye i forhold til i dag. Styringsrenten lå nemlig på hele 9,50 i 1992, men den gang var det også langt billigere å kjøpe bolig enn hva man opplever i dag i et svært presset boligmarked.